Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zúčastnila koordinovaného kontrolního program EU se zaměřením na potraviny nabízené prostřednictvím internetu (CCP_eFOOD).
Jednalo se o první akci koordinovanou na úrovni Evropské komise v oblasti potravin a jejím cílem bylo prověřit, zda e-shopy nenabízí potraviny, které jsou v rozporu s právními předpisy EU. Dalším cílem bylo zintenzívnit aktivitu členských států v oblasti dohledu nad e-commerce
Kontrolní akce byla zaměřena na dodržení právních předpisů u sortimentu doplňků stravy a tzv. potravin nového typu. Inspektoři zejména prověřovali, zda nabídka doplňků stravy neobsahuje tzv. léčebná tvrzení (informace, které jim přisuzovaly schopnost prevence nebo léčby nemocí, což je v rozporu s článkem 7 nařízení (EU) č.1169/2011) a dále na výrobky, které by mohli obsahovat nepovolené potraviny nového typu.
Kontrolní akce se zúčastnily dozorové orgány 25 členských států EU, Švýcarska a Norska, které zkontrolovaly cca 1100 webových stránek. Zjistili nabídku na 779 nevyhovujících produktů, které pocházely převážně od obchodníků se sídlem v zemi příslušného orgánu dozoru (65%), ale také od obchodníků se sídlem v jiných členských státech (20%) nebo z třetích zemí, zejména z USA a Číny (15%).
SZPI v rámci akce vytipovala několik desítek webových stránek a následně inspektoři prověřili celkem 21 e-shopů u 19 provozovatelů a zkontrolovali 26 různých výrobků. Všechny nabízené potraviny byly před zahájením kontroly identifikovány jako nevyhovující. Následně v průběhu kontroly inspektoři u některých výrobků zjistili, že provozovatel e-shopu neměl na webových stránkách nebo na etiketách výrobků aktuální údaje o jejich složení tzn., že tyto výrobky ve skutečnosti neobsahovaly nepovolené potraviny nového typu.
U 154 případů dozorové orgány spolupracovaly na řešení případů přeshraničně a to prostřednictvím administrativního asistenčního a informačního systému (AACS) a u 139 případů byla realizována spolupráce prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).
Zdroj: SZPI