Soutěž CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY je plnoletá

Soutěž CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY je plnoletá

Od 19. února do 17. března 2024 mohou zemědělci a výrobci potravin přihlašovat své produkty do  18. ročníku soutěže CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY. Podmínkou k jejich zařazení na „startovní listinu“ je jihočeská adresa provozovny, kde se hodnocené potraviny komplexně vyrábějí z maxima regionálních surovin. Každý přihlašovatel smí přihlásit maximálně 10 výrobků, které vykazují alespoň částečnou přidanou zpracovatelskou hodnotu a jsou vhodné k přímé konzumaci a zároveň se jedná o zboží, které výrobce  v roce 2024 pod svojí značkou dodává do obchodní sítě nebo jej prodávat „ze dvora“.

„Soutěž je jedním z nástrojů, které jihočeská agrární komora v rámci stejnojmenného projektu systematicky využívá ke zviditelnění kvalitních lokálních potravinářů. Zároveň jde o platformu sdružující subjekty hodné podpory nejenom z veřejných rozpočtů, ale zejména hodné pozornosti a poptávky ze strany jihočeských spotřebitelů,“ přibližuje účel projektu CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY Hana Šťastná, ředitelka úřadu Regionální agrární komory Jihočeského kraje, která soutěž organizuje za podpory Jihočeského kraje. Z dalších cílů projektu vyjmenovává například prohloubení spolupráce mezi jihočeskými zemědělci, zpracovateli a maloobchodem, vzdělávání výrobců v potravinářské legislativě a v marketingu nebo generování potenciálních regionálních dodavatelů do systému Jihočeského e - tržiště.

Hodnocení přihlášených dobrot desetičlennou hodnotitelskou komisí připravuje jihočeská agrární komora na  27. března a veřejné slavnostní vyhlašování letošních výsledků soutěže uskuteční 9. 5. 2024 v rámci konání národního potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO na českobudějovickém výstavišti.


Ocenění výrobci získají certifikáty a plakety opravňující k užívání loga CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY pro komerční účely. Trojice nejšťastnějších, o které rozhodne losování publika, navíc obdrží poukázku na reklamu v Deníku Jihočeského kraje v hodnotě 3 x 10 000 korun.
Oceněné výrobky získají příležitost k přednostnímu zařazení do prodejního sortimentu prodejen TERNO a TREFA partnerského maloobchodního řetězce  Jednota s.d., České Budějovice a  do specializovaných prodejen regionálních potravin.
Všichni přihlašovatelé získají možnost poradenství a asistence při bezplatném vstupu na e-Tržiště Jihočeského kraje https://trziste.kraj-jihocesky.cz/o-projektu. Profesionální fotografie oceněných výrobků budou vítězným výrobcům přístupné v elektronické fotobance k marketingovému využití.

Zájemcům z řad výrobců zapojených do projektu CHJ organizátoři  pomůžou s prezentací na webu www.chutnahezkyjihocesky.cz  a na webovém portálu www.produktova-mapa.cz . Na podporu jejich konkurenceschopnosti povedou kampaň popularizujících oceněné potraviny a jejich výrobce na sociálních sítích, v regionálním tisku a v regionálních televizích.

Hana Šťastná upozorňuje i na další přínosy pro zapojené výrobce: „Průběžně jim zprostředkováváme dodavatelsko-odběratelské i partnerské vazby zejména v regionu, na republikové úrovni, ale též v blízkém zahraničí. Potravináře pravidelně informujeme o dostupných dotačních programech týkajících se investic do zpracování zemědělské produkce, podpory prodeje, inovací v potravinářství a možnostech spolupráce s odborníky Jihočeské univerzity.“

 Letošní novinkou bude vyhlášení ABSOLUTNÍHO VÍTĚZE 18. ROČNÍKU SOUTĚŽE CHJ, kterým se stane výrobce s nejúspěšnější kolekcí přihlášených produktů napříč všemi kategoriemi, na jejichž výjimečnosti se shodne hodnotitelská komise. Odměnou pro Absolutního vítěze bude billboard reklama zdarma.

Autor: RAK JK