Do 19. ročníku soutěže CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY přihlásilo 50 výrobců 184 produktů roztříděných do 14 kategorií. Z hlediska počtu soutěžících dobrot se jedná o historicky nejsilnější ročník. Nejpočetnějšími jsou kategorie masných a cukrářských výrobků a medu. Příjem přihlášek skončil 17. března.
Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK) chystá již na tuto středu 26. března komisní hodnocení přihlášených potravin. Hodnotitelé se za tímto účelem sejdou v 10 hodin v restauraci ve Sportovně relaxačním centru v Hluboké nad Vltavou. Jedná se o neveřejnou akci. Zástupci médií mají přístup povolený.
Organizátory těší deset přihlášených „nováčků“. Klání obohatili například o limonády, zabijačkové speciality výrobky z aronie nebo bylinný elixír.
„Máme radost, že výrobci potravin z našeho regionu stále mají zájem získat značku CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY. Přestože nemají na růžích ustláno. V posledních letech jim dramaticky vzrostly ceny výrobních nákladů a zejména ti menší a střední často bojují o přežití. Spotřebitelé i kvůli inflaci na výdajích za jídlo šetří, což se projevuje sníženou poptávkou po oprávněně dražších lokálních produktech,“ popisuje Hana Šťastná, ředitelka RAK JK nelehkou situaci producentů kvalitních regionálních potravin. O to více organizátory těší poměrně hojný počet přihlášených hotových jídel s vysokou přidanou hodnotou.
„Také více než dvě desítky přihlášených medů, široká škála pekařských výrobků, nebo devět druhů piva z malých jihočeských pivovarů svědčí o rozmanitém potravinářském potenciálu našeho kraje. Jen těch malých mlékáren tady stále ubývá,“ doplňuje.
Podmínkou zařazení výrobků na „startovní listinu“ byla jihočeská adresa provozovny, kde se hodnocené potraviny vyrábějí z maxima regionálních surovin. Každý soutěžící subjekt smí přihlásit maximálně 10 výrobků vykazujících alespoň minimální přidanou zpracovatelskou hodnotu, jsou vhodné k přímé konzumaci a zároveň se jedná o zboží, které výrobce v roce 2025 pod svojí značkou dodává do obchodní sítě nebo jej prodávat „ze dvora“.
Vyhlášení výsledků letošní soutěže se uskuteční ve čtvrtek 15. května 2025 při příležitosti konání národního potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO na českobudějovickém výstavišti.
Nejúspěšnější výrobci získají certifikáty a plakety opravňující k užívání loga CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY pro komerční účely. Trojice nejšťastnějších, o kterých rozhodne losování publika, navíc obdrží poukázku na reklamu v Deníku Jihočeského kraje v hodnotě 3 x 10 000 korun. Absolutní vítěz, kterým se stane výrobce s nejúspěšnější kolekcí přihlášených produktů napříč všemi kategoriemi, získá zdarma propagační reportáž v Jihočeské televizi. Oceněné výrobky získají příležitost k přednostnímu zařazení do prodejního sortimentu prodejen TERNO a TREFA partnerského maloobchodního řetězce Jednota s.d., České Budějovice a do specializovaných prodejen regionálních potravin.
Všichni přihlašovatelé získají možnost poradenství a asistence při bezplatném vstupu na e-Tržiště Jihočeského kraje https://trziste.kraj-jihocesky.cz/o-projektu. Profesionální fotografie oceněných výrobků budou vítězným výrobcům přístupné v elektronické fotobance k marketingovému využití.
Zájemcům z řad výrobců zapojených do projektu CHJ organizátoři pomůžou s prezentací na webu www.chutnahezkyjihocesky.cz a na webovém portálu www.produktova-mapa.cz. Na podporu jejich konkurenceschopnosti povedou kampaň popularizujících oceněné potraviny a jejich výrobce na sociálních sítích, v regionálním tisku a v regionálních televizích.
V průběhu dosavadních osmnácti ročníků prošlo komisním hodnocením 2 456 výrobků. Do současnosti byla značka CHJ udělena 568 výrobkům. Tyto již není možné opakovaně do klání přihlašovat.
Záštitu 19. ročníku udělil jihočeský hejtman Martin Kuba.
Podrobná pravidla soutěže jsou dostupná na http://www.chutnahezkyjihocesky.cz/soutez
23. března 2025