„Farmářská burza“ se nesla v přátelské atmosféře.

„Farmářská burza“ se nesla v přátelské atmosféře.

V úterý 13.5.2014 se na Krajském úřadě Jihočeského kraje v Českých Budějovicích konal workshop nazvaný „Farmářská burza“. Tuto akci již druhým rokem pořádá Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK) v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov ministerstva zemědělství a za podpory Jihočeského kraje.

Hlavním cílem akce bylo setkání zemědělských výrobců a producentů regionálních potravin s jihočeskými organizátory farmářských trhů, provozovateli prodejen, restaurací a jídelen orientovaných na místní potraviny a prohloubení jejich vzájemné spolupráce. Prezentace zaměřené na informace z oblasti potravinářské legislativy a dotací vhodně doplnily vystoupení úspěšných výrobců a prodejců regionálních potravin.

Mezi řečníky nechyběli zástupci dozorových organizací z Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj a Státní zemědělské a potravinářské inspekce z Tábora, kteří se zmínili o zkušenostech z kontrol přímého a maloobchodního prodeje a nezapomněli připomenout konkrétní prohřešky.

Své zkušenosti s organizací Trhu U vrby konající se v Českých Budějovicích přednesla Dana Kalistová. Vize související s výrobou biopotravin představil zástupce kaplické pekárny Ipema spol. s.r.o. Jakub Pavlovský.

Zemědělec, Jaroslav Auský, zaměřený na chov dojného skotu, představil všem přítomným svoji novou mlékárnu: „Provoz jsme slavnostně otevřeli v srpnu 2013 na hlavním tahu mezi Třeboní a Jindřichovým Hradcem v Mláce. Za necelý rok své existence jsme sortiment prodejny rozšířili na 30 druhů výrobků, které neobsahují žádné konzervanty a jsou výhradně z mléka vlastní produkce. Od ledna se nám podařilo navýšit výrobu sýrů a tvarohu až o 100 %. Naši zákazníci se k nám naučili vracet, nejen kvůli kvalitním výrobkům, které jim nabízíme, ale i možnosti snadného parkování na našem novém velkém parkovišti v bezprostřední blízkosti prodejny.“

Závěrem mohli všichni zúčastnění ochutnat jihočeské výrobky od producentů zapojených do soutěže Chutná hezky. Jihočesky. Novinky 8. ročníku a smysl klání Chutná hezky. Jihočesky popsala ve svém vystoupení ředitelka RAK JK Hana Šťastná: „Cílem není pouhé poměřování kvality přihlášených produktů. Značka Chutná hezky. Jihočesky by měla spojovat jihočeské zemědělce, potravináře, ale též vědce, odborné školy i obchodníky pomáhající při zkracování spotřebitelských řetězců v regionu.“

Hosté a výrobci ze soutěže Chutná hezky. Jihočesky.

Jakub Pavlovský z kaplické pekárny Ipema spol. s.r.o.

Novinkou letošního ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky je Českokrumlovský KARAMEL od Vaška.